jouw huid, onze zorg

Huidbultjes

Huidbultjes

Op het lichaam en/of op het gezicht kunnen na verloop van tijd bultjes en plekjes ontstaan. De meeste huidbultjes zijn goedaardig en onschuldig en kunnen goed verwijderd worden zonder littekenvorming. Een fibroom is een voorbeeld van een huidbultje wat vaak voorkomt. De meeste huidoneffenheden zijn goed te behandelen. Ze zijn te verwijderen met een curette, coagulatie, peeling, of cryotherapie.Wat is een fibroom?

Een fibroom is een goedaardige huidtumor van het bindweefsel. Het zijn kleine zachte en elastische aangroeisels van de huid. Ze zien eruit als kleine steeltjes en variëren van 2 tot 5 millimeter. Ze komen voor in grote groepen, maar kunnen ook alleen voorkomen. Fibromen zijn huidkleurig of bruin van kleur. Ze komen met name voor in de hals, rond de oogleden, romp, onder de borsten, in liezen en oksels. De exacte oorzaak van fibromen is niet bekend. De fibromen worden vaak gezien op plekken waar wrijving van de huid plaatsvindt met kleding of in huidplooien. Bijvoorbeeld onder een bh-rand of in de hals door wrijving van een ketting.

Daarnaast bestaat er een relatie met overgewicht, diabetes en kunnen hormonen een rol spelen. Fibromen zijn niet besmettelijk.

Overige huidoneffenheden

Een huidoneffenheid wat veel voorkomt zijn ouderdomswratjes, verruca seborhoica genaamd. Ouderdomswratjes zijn goedaardige huidtumoren, die ontstaan door te snelle celdeling van de oppervlakkige huidcellen. Ze zien eruit als bruine, zwarte of huidkleurige wratjes op de huid. Ze zijn ovaal tot rond van vorm en voelen ruw aan. Ze kunnen variëren van enkele millimeters tot enkele centimeters en zitten verspreid op het lichaam met name op de romp. Doorgaans verschijnen ze vanaf onze 40ste levensjaar en kunnen geleidelijk toenemen in aantal, variërend van een paar tot tientallen.Het is nog onbekend hoe ouderdomswratten precies ontstaan. Het woord ‘ wratten’ zou kunnen veronderstellen dat een virus de oorzaak is, maar dit is niet het geval. Er is wel een relatie bij het ontstaan door overmatige blootstelling aan zonlicht en erfelijkheid speelt hierin een rol.

Overige huidoneffenheden zijn:

  • Xantalasma
  • Dermatosis papulosis nigra
  • Syringomen
  • Talgklierhyperplasie


Behandeling van huidbultjes

Bij Dermiq Huidtherapie beschikken wij over meerdere technieken om de huidbultjes, fibromen en overige huidoneffenheden te verwijderen. Tijdens het intakegesprek wordt er naar jouw huid gekeken en een persoonlijk behandelplan opgesteld. De meeste huidoneffenheden zijn goed te behandelen. Ze zijn te verwijderen met een curette, coagulatie, peeling, of cryotherapie.