Er bestaan verschillende soorten oedeem. De meest voorkomende zijn:
Lymfoedeem
Een veelvoorkomende vorm is lymfoedeem. Dit kan ontstaan ten gevolge van een chirurgische ingreep, bijvoorbeeld na een borstamputatie en/of bestraling, of ander letsel van de lymfvaten. Tevens kan het oedeem aangeboren zijn. Dit betekend dat het lymfesysteem niet goed is aangelegd.
Klachten
Lymfoedeem is goed te behandelen in de huidtherapeutische praktijk. Om complicaties van lymfoedeem te voorkomen is het van belang zo snel mogelijk met oedeemtherapiete beginnen.
Veneus oedeem
Bij een veneus oedeem is er sprake van een vochtophoping ten gevolge van het slecht functioneren van de aderen. Veneus oedeem komt voornamelijk voor in de onderste ledematen. Ook deze vorm kan goed behandeld worden. Lymfoedeem en veneus oedeem kunnen ook gelijktijdig optreden.
Lipoedeem
Lipoedeem is, in tegenstelling tot lymfoedeem, een aandoening ten gevolge van een abnormale toename van vet in de vetcellen. Hierdoor is bovendien de afvoer van lymfvocht via de lymfevaten niet optimaal, waardoor een onderhuidse ophoping van vocht en vet ontstaat. Meestal ontwikkelt het zich symmetrisch. Bij lipoedeem van armen en benen zijn handen en voeten nooit aangedaan. De huid kan bij aanraking erg gevoelig zijn. Lipoedeem en lymfoedeem kunnen naast elkaar bestaan. Over het ontstaan van lipoedeem bestaat nog veel onduidelijkheid. Het is een chronische ziektebeeld waarbij erfelijke factoren een rol kunnen spelen. Een groot misverstand is dat het wordt veroorzaakt door teveel eten. Vaak verergert het lipoedeem door hormoonwisselingen zoals bijvoorbeeld in de puberteit of na een zwangerschap.
Oedeemtherapie
Lymfoedeem
Bij de behandeling van lymfoedeem maken wij gebruik van verschillende technieken
Veneus oedeem
De behandeling van veneus oedeem bestaat uit
Lipoedeem
De behandeling van lipoedeem bestaat uit
Copyright © Alle rechten voorbehouden