jouw huid, onze zorg

Litteken behandeling

Een litteken ontstaat als gevolg van een beschadiging van de huid. Misschien ben jij gevallen, heb jij acne gehad, ben jij bevallen of heeft jouw huid op een andere manier een litteken opgelopen. Een litteken kan (cosmetisch) storend zijn, pijnklachten veroorzaken of jeuken.


Wij kunnen een litteken behandelen. Wij kunnen het litteken niet laten verwijderen, maar wij kunnen hem wel minder zichtbaar maken. Dit doen wij door bijvoorbeeld microneedling, littekenmassage, chemische peelings, medical taping of combinatie behandelingen.




Meest voorkomende littekens:

Acnelittekens

Rode of bruine plekjes, putjes of een grove structuur. Littekens ontstaan door acne zorgen voor een onrustige uitstraling en zijn cosmetisch storend. Het kan je onzeker maken. De puistjes zijn er niet meer, maar het is nog steeds zichtbaar dat jij last hebt gehad van acne. Gelukkig zijn deze littekens vaak goed te behandelen. Wij maken gebruik van microneedling en chemische peelings om de littekens te vervagen.


Atrofisch litteken

Dit litteken wordt gekenmerkt door een kleine deuk of put in de huid. Huidstriemen of striae is een voorbeeld van een atrofisch litteken. Bij de wondgenezing is het ‘gat’ niet voldoende opgevuld door bindweefsel, waardoor er een deuk of put ontstaat. Doormiddel van behandeling kan je het litteken weefsel veranderen waardoor het litteken minder zichtbaar wordt.


Hypertrofisch litteken

Bij een hypertrofisch litteken wordt te veel bindweefsel gevormd. Dit litteken heeft het uiterlijk van een dikke, rode en pijnlijke streng op de huid. Het litteken is meestal hard en stug. Behandelingsmogelijkheden zijn afhankelijk van de leeftijd van het litteken en de klachten die het litteken veroorzaakt.

Wanneer is een litteken behandeling mogelijk?

Een litteken kan behandeld worden als het voor pijnklachten of bewegingsbeperkingen zorgt, maar ook als jij het litteken niet mooi vindt. Littekenweefsel dat dit soort klachten geeft, heeft in het wondgenezingsproces te veel of te weinig bindweefselvezels aangemaakt. Dit komt bijvoorbeeld door een slechte doorbloeding, een ontsteking of te veel spanning op de omringende huid. De oorzaak van de wond speelt ook een grote rol in het wel of niet ontwikkelen van een pijnlijk, trekkerig of lelijk litteken. Een snee van een operatie geneest over het algemeen mooier en sneller dan een brandwond.


Gelukkig worden er steeds meer behandelingen ontwikkeld om littekens te verbeteren en te verfraaien. Een litteken behandeling wordt ingezet om de verkleuring en verkleving van de huid, en eventueel jeuk en pijn, te verminderen en de structuur en textuur van de huid te verbeteren.