jouw huid, onze zorg

Rosacea

Rosacea

Snel blozen, blijvende roodheid in het gezicht, onverklaarbare bultjes/puistjes en een branderig gevoel zijn klachten die kunnen wijzen op rosacea.

Rosacea is een chronische huidaandoening, wat betekent dat het nooit volledig over zal gaan. Gelukkig zijn er mogelijkheden om de huid en de klachten onder controle te krijgen.

Door het gebruik van de juiste producten en behandelingen is verbetering mogelijk.Wat is rosacea?

Rosacea is een chronische en veelvoorkomende huidaandoening van het gezicht. Rosacea kenmerkt zich door de felrode verkleuring van de huid met name op de wangen en neus. Tevens zijn er vaak verwijde bloedvaatjes en puskopjes zichtbaar. Symptomen van rosacea zijn een stekend en branderig gevoel van de huid, irritatie van de ogen, een droge huid en grove huidstructuur.
Rosacea ontstaat vaak rond het 30e levensjaar en komt met name voor bij een licht huidtype en bij vrouwen.


De precieze oorzaak van rosacea is nog steeds onbekend. Uit onderzoek is gebleken dat de demodexmijt die op de huid leeft, een grote rol speelt bij rosacea. Deze huidmijt komt van nature voor in de talgklieren en is op een rosacea huid in grotere getalen aanwezig. Door een toename van deze huidmijt op de huid ontstaat er hoogstwaarschijnlijk een ontstekingsreactie van de huid.


Factoren waarvan duidelijk is dat ze de klachten van rosacea kunnen verergeren zijn:

  • Temperatuurverschillen
  • Blootstelling aan zonlicht
  • Stress
  • Warme dranken
  • Gekruid eten
  • Alcohol
  • Cosmetica en huidverzorgingsproducten
  • Bepaalde geneesmiddelen


Behandeling van rosacea

Rosacea is een chronische huidaandoening, wat betekent dat het nooit volledig over zal gaan. Gelukkig zijn er mogelijkheden om de huid en de klachten onder controle te krijgen. Door het gebruik van de juiste producten en behandelingen is verbetering mogelijk.

Veel producten hebben een irriterende werking op een rosaceahuid, waardoor mensen met rosacea vaak geen of verkeerde huidverzorgingsproducten gebruiken. Dit kan een verergering van de rosacea veroorzaken.
Tijdens een intakegesprek kan er advies worden gegeven over het gebruik van de juiste verzorgingsproducten om jouw huid zo rustig mogelijk te houden.