jouw huid, onze zorg

Oppervlakkige vaatafwijkingen

Opppervlakkige vaatafwijkingen

Oppervlakkige vaatafwijkingen zijn ontsierende vaatjes in het gezicht of op het lichaam.

Jij kan denken aan;

  • Couperose
  • Spinnenkopjes
  • Bloedblaasjes

Vaak kan er doormiddel van IPL bovenstaande aandoeningen goed behandeld wordenCouperose

Couperose zijn verwijde bloedvaatjes in de huid. Couperose kan voorkomen in het gezicht. Met name wangen, neus en kin zijn over het algemeen aangedaan. Ook kunnen ze zich ontwikkelen in de hals en op het decolleté. De kleur van de bloedvaatjes verschilt van lichtrood tot paars. Couperose wordt als cosmetisch storend ervaren en gekenmerkt door ontsierende bloedvaatjes.


Couperose ontstaat doordat de vaatwanden van oppervlakkige haarvaatjes in de huid slapper worden en daardoor gaan verwijden. Een oorzaak hiervan is afname van elastine en collageen in de huid. De huid wordt dunner en slapper. Erfelijkheid speelt een grote rol in het ontstaan van couperose. Tevens is het ‘ouder worden’ van de huid een oorzaak.


Daarnaast hebben de volgende factoren van buitenaf een grote invloed op het ontstaan van couperose:

  • Overmatige blootstelling aan zonlicht
  • Gebruik van hormooncrèmes
  • Temperatuurschommelingen
  • Alcoholgebruik
  • Roken
  • Stress


Spinnenkopjes

Een spider naevus ook wel een spinnenkopje genoemd is een plaatselijke verwijding van een klein bloedvaatje in de huid. Het spinnenkopje kenmerkt zich door een groot rood vaatbultje, waaruit kleine bloedvaatjes uitwaaieren als poten bij een spin. De voorkeurlocaties zijn gezicht, hals, nek, handruggen en onderarmen.
Een spider neavus is een onschuldige plaatselijke vaataandoening. Waardoor de plaatselijke verwijding van een bloedvaatje ontstaat is niet duidelijk. Hormonale factoren zouden hierbij een rol kunnen spelen. Tevens een beschadiging van de huid zoals stoten kan een oorzaak zijn.
Het ontstaan van deze plekjes komt voor bij alle leeftijden, maar worden vaker gezien bij kinderen, jong volwassenen en zwangere vrouwen.


Bloedblaasjes

Bloedblaasjes oftewel angioma senilis zijn veelvoorkomende en onschuldige huidverschijnselen. Ze kenmerken zich als rode bloedpuntjes, die met name op de romp voorkomen. De bloedblaasjes kunnen al op jonge leeftijd ontstaan en nemen meestal met leeftijd toe. Het zijn enkele millimeters grote, rode, kleine bloedpuntjes. Soms zijn ze ook aanwezig in het gezicht, hals of nek.


Een angioom is een klein helderrood bultje. De aandoening ontstaat door een plaatselijke toename van verwijde vaatjes in de huid. Wat de oorzaak hiervan is, is niet bekend. Ze kunnen op het hele lichaam zitten. Ze ontstaan doorgaans op oudere leeftijd, vanaf het 25e levensjaar kan het beginnen en over het algemeen worden het er met de jaren meer. Ze geven geen klachten en zijn volledig onschuldig. Vanwege de helderrode kleur, worden de bloedpuntjes ook wel kersenwratjes genoemd.


Behandeling van oppervlakkige vaatafwijkingen

Tijdens een intakegesprek word er gekeken naar de huid en de behandelingsmogelijkheden. Tijdens de eerste afspraak word een passend behandelplan opgesteld. Vaak kan er doormiddel van IPL bovenstaande aandoeningen goed behandeld worden.